Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Älgsjö!
   Nyheter Kalender Fotoalbum Gästbok Salomonska gården
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Aktiviteter 
    ::   Gammskola 
    ::   Historik 
    »   Fågeltorn 
      :: Invigning
      :: Fågelåret 2004 på Älgsjömyren
    ::   Älgsjo JVO 

KONTAKT

Ordförande

Hans Albertsson

tel.070-673 15 33

Webmaster

Gunilla Tellefors Edström

g.tellefors@gmail.com

 

Besök sedan 1 Nov 2010
9339

Fågeltornet 

2003 fick byn äntligen ett fågeltorn.

Vägbeskrivning: Kör ca 2 km från Älgsjö längs Lyckselevägen, sedan kommer du till en skogsbilväg in till vänster, Tegelbruksvägen, kör in efter den ca 800 meter.

Tio år med fågeltornet.

Den 25 oktober 2013 var det tio år sedan fågeltornet invigdes. Tornet innebar ett lyft för fågelskådandet vid Älgsjömyren. Innan tornet fanns fick man kliva upp på någon större sten för att få lite översikt över myren och man störde säkert fåglarna mer än nu då man lugnt kan sitta i tornet med bra utsikt.


Många för Älgsjömyren nya fågelarter och även många nya skådare har observerats under åren. Bland de mera ovanliga fåglarna för våra breddgrader kan nämnas vattenrall, brun kärrhök, större skrikörn, skedand, bläsgås, grågås. Den större skrikörnen upptäcktes när jag guidade några invandrarungdomar i tornet 2012.

Den har en sattelitsändare på ryggen så man kan följa den på nätet med några dagars fördröjning. Goggla in på ”Tönn” som den heter. Den är märkt i Estland och brukar övervintra i Spanien. Långvägafrämmande! Den större skrikörnen är en örn som trivs vid våtmarker.

I gästboken i tornet kan man också se att det varit många långväga gäster som lämnat berömmande ord för det fina tornet! Besökare från Tyskland, Nederländerna, Frankrike. En cyklist från Sundsvall på väg till Kalix fann en fin rastplats för några timmar i tornet, han verkar inte ha varit speciellt intresserad av fåglar.

Nu är det ju inte alla besökare som skriver i gästboken, ”kryssarna” som jagar arter ger sig knappast tid att skriva något utan hastar vidare till nya fågelkryss. De fåglar som dragit flest skådare är nog skrikörnen och vattenrallen, då kom det folk från alla väderstreck.
Vattenrallen är en väldigt anonym fågel som man nästan bara hör lätet av, den gillar vassruggar och hörs under kväll och natt. Lätet är bl a ett grislikt kruiit, kruiit, kruiit.
Lärkfalk som jagar trollsländor över myren är kul att se. Det har hänt ett par gånger att den satt sig i torrtallen till vänster om tornet och mumsat på trollsländor men först plockar den bort vingarna. Fiskgjusen patrullerar myren då och då och ibland dyker den ner och kommer upp med en liten gädda.

Antalet registrerade fågelarter vid Älgsjömyren är 118 st, alla är dock inte sedda från tornet utan en del är sedda i skogen omkring och vid det som är kvar av sjön. Älgtorn nr 13 är inte så dum skådarplats om man är högst två personer. Där är det ju en större öppen vattenyta och där brukar bl a storlommen häcka.

Älgsjömyren gör verkligen skäl för namnet, att få se älgar beta under försommaren är mera regel än undantag. Under maj månad kan man även höra paddors kväkande och åkergrodornas ”ploppande”. När roslingen och vattenklövern blommar samtidigt med den gröna starren i bakgrunden är det rena skönhetsupplevelsen för ögat!


Oberoende av vädret kan man sitta i detta utmärkta torn och kolla in fåglarna. Blir det lugnt med fågelaktiviteter kan man fika och läsa en fågeltidning och under tiden har det dykt upp nya fåglar att titta på.

Kom dit du också!

Sture Gustafsson

Sponsorer
Romby´s i Lomsjö
JTR Lining
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Holmgren Bygg AB
Arvid Eckerskog Firma
Studieförbundet vuxenskolan
Björnes Måleri & Golv
Hälla 50 tals Café
Lappmarksbonden
Näslunds Väg AB
Timra I Åsele
Roger Josefssons Åkeri
Lappvärket AB
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Edströms Åkeri
Lindero Lantbruk
Danielssons Ko & co
  Åsele byaportal © 2021 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT