Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Baksjöliden!
   Hem Aktuellt Gästbok Kalender Foton Anslagstavla
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Byaföreningen 
    »   Historia 
    ::   Boende/Mötesplatser 
    ::   Fiske 
    ::   Badplatser 
    ::   Leder och sevärdheter 
    ::   Sevärt i närområdet 
    ::   Protokoll mm från Byaföreningen 

Vädret Baksjöliden

Hemsideansvarig 

Laila Engman

 


Visa större karta

Baksjölidens historia

 

 Efter en vandringsled finns lämningar från fäbodvallar

Efter en vandringsled finns lämningar från fäbodvallar

 
Byns ursprung - liden bakom (Lögda)sjön

Här hade Lögdabönderna sina fäbodar i början av 1800-talet. En backstugusittare bosatte sig i Baksjöliden , inte så långt från böndernas fäbodar. Där uppförde han förutom en liten stuga, ett litet fähus, och odlade upp lite åkrar. Bönderna i Lögda upptäckte att backstugusittaren fick fullmatat grovt korn och fullmogen råg. En av dessa bönder, Paulus Erik Nilsson, bosatte sig därför här på 1850-talet.Han var född i Lögda 1829. Hans hustru hette Lisa Christina Danielsdotter och var född i Klippen 1828. Med tiden blev det vanligt att Lögdaböndernas barn fick avstyckningar i Baksjöliden och på så sätt växte byn.

Paret Nilsson fick tre barn som nådde vuxen ålder och tre barn som dog före 7-års ålder. Sönerna Nils Petter Paulsson och Daniel Lindgren bosatte sig med sina familjer i Baksjöliden, sonen Edvard Lindgren i Orrberg. Paret Paulsson fick inga biologiska barn utan den delen av hemmanet gick vidare till fostersonen Kurt Ekenberg.Där familjerna Ekenberg idag har sina hus låg den ursprungliga bosättningen i Baksjöliden.

                                          Grundläggaren av Baksjöliden

                                         Paulus Erik och Lisa Christina Nilsson

Idag finns 16 fast boende i byn, och vi trivs bra här uppe på ”Lia”. På semestrar, och helger kommer det "hem" ägare till de andra husen, så då ökar befolkningsmängden.

 


Skolgång
Skolundervisningen i Baksjöliden kom igång i slutet av 1800-talet hemma hos Hans Johansson. Förste läraren på byn var Daniel Johan Hedman. Barnen gick en termin /år här, och andra terminen i Baksjöberg där de fick en ny lärare som hette Tengborg.
Barnen gick 2 terminer i småskolan varefter de flyttades upp i mindre folkskolan som var 4 terminer.
1913 fanns 32 skolbarn i Baksjöliden. Skolan var då inrymd hos Daniel Lindgrens "saln". Emma Eriksson från Långbäcken var lärare,och hon bodde i "kammarn".
Skriv- och räknehäftet var griffeltavlor.
Fotot härunder är taget utanför Strömbergs där de också under en tid hade skolan i "saln" Barnen är födda mellan 1915-1921.
Året när kortet är taget är troligen 1926 eller 27.

 

Skolhuset
En tomt för skolbygget var avsatt vid lagaskiftesförättningen. Den utökades med ett område från Nilssons skifte. 1930 kom byggnationerna igång. Erik Ragnar Eriksson byggde skolan.Stenarna till grunden hämtades med häst från Burseleberget och Stendalen. Gösta Bäckman och John Schultin från Vänjaurbäck ställde sin såg och hyvel på skolgården och sågade och hyvlade allt virke.Valdemar Jonsson från Nordanås murade och Valentin Jonsson från Viska skötte rörmockningen. Måleriarbetet utfördes av Valentin Vestman från Viska. 1938 var det invigning, med hissad flagga och gymnastikuppvisning. Foto från invigningen finns i byastugan. Nu blev det ordnad skolgång med intagning vartannat år. Första läraren i skolbygget var Ella Norberg. Första bespisningstanten var Nanna Lidberg, dit barnen fick traska iväg för att äta. 1962 lades undervisningen i byaskolan ner. Den sista läraren hette Daisy Öhman. Numera är skolan vår byastuga, där vi samlas till trivselkväll var 14:e dag, byadag(ar) en gång /år, surstömmingsfest, mm. Skolsalen hyrs också ut för möten av olika slag och lärarbostaden har blivit byns "vandrarhem".

 

         F.v.Rad1.Valter Fransson,Greta Engman,Herta Fransson, Lärarinnan Sanny Bryndahl, Ingrid Fransson,Tycko Hellkvist. Rad 2Elsa Nyström, Ebba Strömberg, Svea Lindgren,Edit Fransson, Signe(från Strand) Rad 3 Ebba Lindgren, Alvar Fransson, Hjalmar Strömberg, Göte Strömberg, Erik Nilsson, och Ingegerd Strömberg                 

                     Fr.v.Rad1.Valter Fransson,Greta Engman,Herta Fransson,                     
Lärarinnan Sanny Bryndahl, Ingrid Fransson,Tycko Hellkvist.
Rad 2.Elsa Nyström, Ebba Strömberg, Svea Lindgren,
Edit Fransson,Signe(från Strand) Rad 3. Ebba Lindgren,
Alvar Fransson,Hjalmar Strömberg, Göte Strömberg,
Erik Nilsson, och Ingegerd Strömberg
 

Foto taget 26/11 2004. Adventsmiddag

Foto taget 26/11 2004. Adventsmiddag

 

Handeln i Baksjöliden
Det började med gårdfarihandlare. Många har traskat genom byn, t ex Ekberg, en stor reslig karl, som sålde underkläder, tyger, strumpor,knappar och sytråd.
Norberg som inte var så stor men hade en väldigt stor väska, som slängdes in på golvet,han färdades med cykel och blev arg om man inte köpte av honom.
Sjölander," lördagshandlarn", kom med bil med stort varulageroch varalltid glad. Han hade alltid köpt varorna billigt, men de skulle snart gå upp i pris "så det är bäst ni passar på och köper nu".
Allard, en gammal man med slitna kläder kom  med sin lilla väska som innehöll knappar,nålar,skosnören, skrivpapper,kammar m.m.
Slåtterberg, var en fin karl med slagfärdigt ordflöde.
Gunnar Sundqvist från Viska cyklade runt på trettiotalet och sen hade vi en Ehard Karlsson från Granträsk, som tog upp ordrar på tyger från en fabrik.
I början av 1900-talet startade en uppskattad handel med dagligvaror.

Den förste stationäre handlaren på byn var Fredrik Olsson.
Han började omkring 1911 med att ta hem varor från Viska. Han hade "affärn" i Daniel Karlssons hus, sedan denne flyttat till Karlsro.Fredrik sålde kaffe, socker, spisbröd och fotogen. Till handelsdisk hade han en gammal dörr på 2 bockar och bredvid disken stod en gammal snuskagge som han fyllde med skorpor inköpta hos Bagar-Sara i Viska.Skorporna var inte bara till salu,utan fungerade också som räknemaskin. För att hålla koll på hur många liter fotogen som han pumpade upp la han en skorpa för varje liter på "disken". Sedan det var mätt färdigt åkte skorporna tillbaka i kaggen
Olsson var den förste att sälja bitsocker, en stor nyhet som skulle ersätta toppsockret, men folket tyckte det var både för dyrt och alldeles för "skryfft", så toppsockret fick vara med ett tag till. Fredrik Olsson upphörde med sin affär 1917.
Efter kom Nils-Olov Engman, som gjort i ordning ett rum hos Karl Engman (f d Daniel Karlssons), med sockerlådor av trä som spikades upp som hyllor, där han hade färdigvägda påsar med varor.
Efter honom blev det Jonas Nyström som tog hem dagligvaror. Den här handeln sparade många turer till Viska,som låg 2,5 mil bort och enda färdmedlen var cykel på sommaren och spark på vintern för de som ägde en sådan.Så många var nog väldigt tacksamma för dessa män som gjorde det möjligt att handla på byn.

Kooperativets inträde
Från oktober 1935 fanns det en filial till Fredrika-Norrfors kooperativa förening i Baksjöliden. 
Agas Karlsson var föreståndare och hade filialbutiken fram till 1965.
Ett kooperativ var en möjlighet att få affär till byn utan kapitalinsats, vilket Agas troligen tyckte var en bra idé. Affären placerades på olika ställen i huset och hamnade till sist i fasrtukammaren där Agas lät ta upp en dörr så affären fick egen ingång. Från början var det fria öppettider, men senaer blev det bestämda tider mellan 14.00 och 19.00. Fast det var klart, var Agas hemma gick det även att komma andra tider.
Varorna togs från affären i Viska, en eller ett par gånger i veckan. Agas gick ner med skottkärra till landsvägen 4km och hämtade varorna,som kom med bussen.Var det tyngre partier lejde han hästskjuts.När det blev bilväg kom n´Klas med lastbilen, oftast direkt från järnvägen med de tyngre partierna.När det blev busslinje upp till Baksjöliden, kunde Agas hämta varor varje dag med sin skottkärra på en betydligt kortare sträcka.
På affären kunde köpas allt man behövde,såsom yxor, yxskaft, dagligvaror,hästskor, arbetshandskar, stövlar,hö,foderhavre och konstgödsel.Fanns inte det man behövde kunde man beställa så kom det om en vecka, t.ex. byggnadsmaterial. Fredrik Olssons affär

Fredrik Olssons affär

 

                             konsum

Konsumaffär 1935-1965, idag Franssons gård 

Bysmeden och bysömmerskan - ett händigt par.

Johan Jakob (Janne) Norberg 1854-1935 och Maria Norberg född Löfgren 1859-1952 var ett händigt par som hade stor betydelse på byn. De var arrendatorer på Åsen. Janne var en mycket skicklig smed och har bl a smidit grindarna till Fredrika kyrka. Med stor sannolikhet finns fortfarande flera lås, gångjärn och beslag kvar i Fredrika-området som han tillverkat. 

Maria var en skicklig textilhantverkare som "kunde allt". I stort sett alla på byn hade något plagg som hon sytt. Hon kunde också väva, virka, brodera och stoppa täcken. Än idag finns två hattar kvar som hon tillverkat uppe på Åsen. Lägenheten på övervåningen i Norbergs hus , idag Engmans, är i stort bevarad som den såg ut på Norbergs tid. 

Grindarna vid Fredrika kyrkaHattar tillverkade av Maria Norberg

 

Grindarna vid Fredrika kyrka och Marias hattar

 

Maria och Johan Jakob Norberg

 

 

 

Post och telefon

1930 fick Baksjölidenborna ordnad postgång och slapp hämta posten i Viska. Men då levererades posten inte ända upp till byn utan Jonas Nyström hämtade och lämnade post "neriån". I början gick han de fyra kilometrarna t o r två gånger om dagen, men efter ett tag fick han en väska för inkommande post och en för utgående och kunde nöja sig med en promenad per dag ner till ån. Nyström skötte byns post i 43 år, 1930-1973. I början var postkontoret i hemmets kök och där samlades byns gubbar i väntan på posten. Det måste ha varit väldigt speciellt att ha både ett socialt nav och en servicestation i köket. Så småningom byggdes huset ut och postkontoret fick en egen plats med separat ingång.Under 1940-talet började mjölken transporteras med mjölkbil och då skickades posten med samma transport.

När Nyström slutade som postombud försämrades postgången avsevärt. Då fanns 29 hushåll i byn och det krävdes 40 för att man skulle erbjudas ett nytt postombud. Det som erbjöds var postväska och Baksjöliden var den enda byn i Fredrika som vägrade att gå med på detta. Byborna var mycket upprörda vid det informationsmöte som Postveket anordnade i skolhuset.Lösningen blev till slut att posten sorterades i ett par lådor som sändes till bybor som åtog sig ansvaret. Värdeposten distribuerades i en särskild väska som Ingrid Ekenberg åtog sig att sköta mot en ersättning av 200 kr per år. Man var dock tvungen att vänta på kontanter till dagen efter avin kommit.

 

post

 

Nyströms. Postkontoret fanns i utbyggnaden

 

Jonas Nyström skötte inte bara posten utan även byns telefon mellan åren 1921 och 1947. Det fanns bara en telefon på byn så Nyström fick gå och hämta den som hade ett telefonsamtal att vänta. 1940 installerades telefonväxel. Agas Karlsson (konsumföreståndaren) var den förste på byn som hade telefon. Tidiga med den tekniska innovationen var också Ragnar Eriksson och Erik Eriksson i Baksjöberg. 1947 övertog Alfons och Linnea Hansson byns växel. 1968 automatiserades telefonnätet.Då anslöts Baksjöliden till Lögda. I hela Fredrika kommun fanns då 420 abonnenter som fick femsiffriga telefonnummer och riktnumret 0943.

 

telegraf

Hanssons. Man beställde sitt samtal i utbyggnaden

 

Elektrifiering av byn

Ett kraftverk byggdes 1922 vid Kvarnbäcken där det tidigare fanns en kvarn och en såg. Johan Österlind i Lycksele var konstruktör och byggare och hans söner Felix och Ragnar monterade elinstallationerna. Tio hushåll i Baksjöliden och Baksjöberg var delägare. De första åren stängde man av kraftverket under somrarna. Vattentillgången var inte tillräcklig för kontinuerlig drift utan man var ibland även tvungen att stänga kraftverket nattetid och även vissa timmar under dagen. Jonas Nyström skötte inte bara posten och telefonförbindelserna utan även kraftverket under en tid. Ganska snart tog dock Erland Nilsson över och skötte kraftverket ända till det avvecklades. Huvudledningen gick till Nilssons och Erland kunde reglera förbrukningen ut till de andra husen. 1940 betalade skolan för 365 watt och läraren för 213 watt vilket var en relativt hög förbrukning. Många klarade sig med 50 watt och några med bara 25 watt. De hade kanske bara en lampa. 1949 utannonserades kraftverket men inga köpare hörde av sig. Jonas Nyström köpte anläggningen och rev den. Turbinhuset står fortfarande på Nyströms tomt. Agaton Danielsson i Karlsro köpte turbinen och byggde ett eget kraftverk. 1950 upplöstes Baksjölidens lysförening. Då fanns det nya leverantörer av elström med helt andra resurser.

Turbinhuset från kraftverket

Vägnät och motorisering

Innan vägen mellan Viska och Västermyrriset byggdes (1893-1900) fanns bara gångstigar till Baksjöliden. När man skulle till Viska gick man en stig via Baksjömyra och Baksjöåsen ner till Lögdasjön där man rodde över. Sedan gick man upp till Lögda och följde Kyrkstigen till Viska. År 1900 byggdes en bro över ån och nu började arbetet att hålla en farbar väg upp till Baksjöliden. En vecka varje höst skulle någon från varje hushåll arbeta med vägen. Vintertid turades de bönder som hade häst om med att ploga vägen. Först 1938 fick vägen statligt underhåll. Då byggdes även Karlsrovägen. Byborna fick dock fortsätta med hästplogningen ända till 1946 då motorplogningen kom igång. Nu började också mjölkbilen gå till Åsele tre dagar i veckan. Vägen till Baksjöberg byggdes 1954-56 och vägen till Vargträsk 1957-59. I och med att Vargträskvägen kom till fick Baksjöliden genomfartsled.

Sommaren 1920 var vägen till Baksjöliden så pass framkomlig att den första bilen kunda köra upp till byn. Det var Artur Jonsson från Örträsk som skjutsade förvaltare Lindström från Bjurholm som skulle hälsa på sin far som tillfälligt bodde här. Det blev naturligtvis stor uppståndelse på byn och många strömmade till för att få en glimt av bilen.

Den förste bybon som skaffade bil var Paul Norberg (1926-2017), ett barnbarn till bysmeden och bysömmerskan, Johan Jakob och Maria Norberg. 

 

 

 

Sponsorer
Timra I Åsele
Björnes Måleri & Golv
Studieförbundet vuxenskolan
Hälla 50 tals Café
Lappvärket AB
Näslunds Väg AB
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
JTR Lining
Lindero Lantbruk
Danielssons Ko & co
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Lappmarksbonden
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Roger Josefssons Åkeri
Arvid Eckerskog Firma
Edströms Åkeri
Romby´s i Lomsjö
Holmgren Bygg AB
  Åsele byaportal © 2022 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT