Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Fredrika!
   Nyheter Kalender Dokumentarkiv Fotoalbum Gästbok Anslagstavla
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Om Fredrika  
    ::   Mat och boende 
    ::   Fastigheter till salu och bostäder sökes! 
    »   Sevärdheter 
      :: Buddharama Tempel
      :: Hembygdsgården Sjönäs
      :: Fredrika Kyrka
      :: Badstranden vid Lögdasjön
      :: Baksjölidens Kvarnanläggning
      :: Stor-Rotlidens Vindkraftspark
      :: Asplunda Lanthandelsmuseum
      :: Björnlandets Nationalpark
      :: Ekopark Käringberget
      :: I Torpet, i enstaka byn Strand
      :: Rangelsten och Spruten
      :: Kapellet i Långbäcken
      » Konstvägen Sju Älvar
      :: Storsvartlidens utsiktstorn
      :: Sexbergets utsiktstorn
      :: Ekomuseet i Vargträsk
      :: Midnattsolsfallet vid Lögdakullforsen
      :: Torvsjö Kvarnar
      :: Vitterhuset i Östernoret
      :: Stockholmsgata Naturreservat
      :: Älgens Hus
      :: Tempelleden
      :: Offerhällan i Sörnoret
    ::   Friluftsliv och utflyktsmål 
    ::   Motion och fritidsaktiviteter 
    ::   Bibliotek 
    ::   Skola och barnomsorg 
    ::   Trygghet, vård och service 
    ::   Religiösa platser och byggnader i Fredrika 
    ::   Företag i Fredrika 
    ::   Föreningar i Fredrika 
    ::   Evenemang 
    ::   Samlingslokaler 
    ::   Lediga jobb 
    ::   Relaterade länkar 

Webbmaster

Eskil Hedman
Tel: 070-3341057

Webbmaster

Ida Hedman
Tel: 070-6589783

Besök sedan 1 Nov 2010
79991

 

Konstvägen Sju Älvar

Om du kommer till Fredrika längs riksväg 92 färdas du också efter Konstvägen Sju Älvar  - en 35 mil lång konstutställning, som sträcker sig från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen i väster.

Under en resa från kust till fjäll passerar man i tur och ordning de sju älvarna – Vindelälven, Umeälven, Öreälven, Lögdeälven, Gideälven, Ångermanälven och längst uppe i Södra Lapplands fjällvärld når man Saxälven. Under denna resa får man också uppleva och beskåda 13 vackra, fantasifulla och minnesvärda konstverk.

1. Plats Nord 63 ° 40,´8 Ost 20 ° 20,´6

1

Längst ut i hamnen i Holmsund, där havet möter land och där Konstvägen Sju älvar börjar eller slutar, står Mats Caldeborgs bur av galvaniserat järn. Verkets titel är en positionsangivelse som visar exakt var i världen verket befinner sig.  I gallerverket, som kanske också är en storhässja, ett sjömärke eller något helt annat, klämtar bland föremål av olika slag ett antal bronsklockor för vinden.

2. 8 11

I en övergiven turbinsump där det för länge sedan producerades elektrisk energi speglar sig numera en mediterande konstnär i den svarta vattenytan. Skenet från en strålkastare reflekteras i lätta krusningar som blir till ett vågspel mot salens sargade väggar bakom den orangeglödande figuren. Det fasta förflyktigas, botten tycks försvinna och beredskapen osäkras. Utifrån hörs de överblivna vattenmassorna från kraftverksdammen en bit uppströms passera på väg mot havet. Installationens namn bygger på ett missförstånd i projektets början. Sju Älvar blev 7 11  - därför 8 11!

3. Eldsoffa

Något lite väster om platsen där vägarna E12 och 92 delar sig utanför Vännäs står en soffa som skiljer sig från de flesta andra soffor då den är murad i tegel och dessutom uppvärmningsbar. Soffan, som inte utan vidare upptäcks av den förbipasserande, är placerad i en liten glänta i ett tätvuxet skogsparti ett hundratal meter från vägen, vid en rastplats med anslutning via en mindre avtagsväg som tar av från själva Konstvägen.

 

4. Hägring

Strax väster om Vännäs, ute på en myr står Kent Karlssons glaskyrka och speglar sig i det omgivande landskapet. Som andra kyrkor står den där, uppfordrande eller förbisedd. Men den här kyrkan är inte som andra kyrkor, här har arkitekturen förvandlats till skarpslipad skulptur och kyrkan har blivit en hägring klädd i sprucket glas.

 

5. Oh du härliga land

Konstverket i byn Balsjö, 5 km väster om Bjurholm, av Mattias och Linda Baudin består av  åtta skulpturer som sitter på åtta järnstolpar där varje skulptur har sin berättelse och där besökaren har möjlighet att finna sin egen berättelse.

6. Vägabstraktion


Vid Lögdeälvens forsande vatten, 23 km väster om Bjurholm, står en skulptur med vägskyltar i olika färger som ger besökaren information av ett annat slag än vad man möter på vägarna. Jacob Dahlgren är konstnären som skapat konstverket. 

7. Poem för en imaginär älv

Ett stycke ut i sjön Skinnmudselet 6 km väster om Fredrika, där landskapet spricker upp med storslagna utsikter mot de stigande konturerna i nordväst, reser sig ett ensamt klippblock upp genom vattenytan. Ovanpå den lite kantigt formade stenen balanserar en drygt tre meter hög och rikt förgrenad renhornsliknande figur i gjuten brons. Från en liten stenbumlingsbeströdd utvidgning av vägbanken, som löper genom sjösystemen, tecknar sig skulpturen mot en storslagen fond av tät granskog och allt resligare bergsmassiv. Eftersom vattennivån i selet varierar beroende på regleringar förändras såväl avståndet mellan betraktare och konstverk som verkets synliga volym över vattenytan. Om vintern när isen tjocknat öppnas möjligheten för en promenad ända fram.

8. En laddad plats

En laddad plats finns placerad på en liten myr, 7 km väster om Åsele och strax väster om byn Hammar. Fulla av knastrande elektricitet från de stora energikällorna i norr kommer med bestämda steg två krafledningar trampande genom det skogbeklädda bergslandskapet längs en uthuggen gata i den täta vegetationen. Ett par kilometer väster om byn Hammar i Åsele kommun möter ledningarna Konstvägen. Men i stället för att bara korsa vägen och fortsätta söderut viker den ena av de två ledningarna av och utför en avledande manöver i form av en cirkelliknande figur på en öppen plats invid vägen innan den med raka språng försvinner mot elektricitetstörstande motorer, maskiner, lampor, brödrostar och kaffebryggare i Sverige och världen.

9. Nybyggarkvinnan

Konstverket Nybyggarkvinnan finns placerat på en gammal fäbodplats i nära anslutning till byn Varpsjö, 32 km väster om Åsele. Som en hyllning till Nybyggarkvinnan och hennes roll och stora betydelse för vår bygd har Anna Karin Furunes, Trondheim, skapat konstverket ”Nybyggarkvinnan”.

10. Återkallelse

Konstverket Återkallelse finns placerat i byn Ormsjö i nära anslutning till byns affär, 30 km väster om Dorotea. På den här platsen inträffade en mycket tragisk olycka den 12 maj 1936. Ett flottarlag om ca 40 män från Ormsjö hade avslutat sitt arbete med flottning i Ormbäcken och skulle ta sig hem till Ormsjö. Tidigt på morgonen påbörjade 23 män sin resa hem i en båt över sjön Ormsjön. Plötsligt började båten ta in vatten och sjönk. Av de 23 som fanns med i båten drunknade 14 personer mitt framför ögonen på de väntande familjerna. Monika Larsen Dennis har med utgångspunkt från den tragiska händelsen arbetat fram idén till det 12:e konstverket – Återkallelse – som är placerat inne i byn Ormsjö med utsikt över Ormsjön och mot den plats, Tingsholmen där olyckan inträffade. Konstverket består av två slags bönepallar i marmor. Tanken är att man skall kunna knäböja ner i den svala och handfasta stenen, vila knän, panna och haka. Konstverket erbjuder en möjlighet till reflektion och förlåtelse, att själv återskapa en bild av hur det kunde ha sett ut när olyckan inträffade. En möjlighet att släppa det tunga och blicka framåt. Till konstverket finns kompletterat en flottningsboj som är placerat ute vid den plats där själva olyckan inträffade. Dessutom finns två bildcollage, upphängda vid Ormsjödalens affär i närheten av Konstverket, som beskriver dels flottningens historia samt dels drunkningsolyckan.

11. Himmelmöte

Konstverket finns placerat på en liten kulle, 55 km väster om Dorotea och 5 km väster om byn Högland. Här på den plats där fjällvråken dansade föddes idén till det avrundade rum som likt ett jättelikt fågelägg reser sig ute bland stenbumlingarna på kalhygget. En öppning i betongskalet bjuder oss att stiga in i den 17 ton tunga och klassiskt rena formen. Utanför lämnas den sargade naturen, ögonen finner vila i den välvda salen där väggarna tonar från havets blå till himmelens. I den cirkelrunda öppningen ovanför ser vi molnen vandra, det outgrundligt blå eller kanske en dansande fjällvråk.

12. Ett ljusfenomen

Ljusfenomenet finns placerat på en kalhuggen sluttning vid Lillarksjön, 62 km väster om Dorotea och 1,5 km väster om byn Storbäck. På en kalhuggen sluttning vid Storarksjön står Olov Tällströms 300 meter vida ring av pålar. Varje påle är försedd med en strålkastare, tillsammans spelar de 32 ljuskällorna upp en illuminerad föreställning som kastar sina reflexer i den långsträckta sjön. Verkets avsevärda dimensioner tycks menade också för andra storheter än den tillfälligtvis förbipasserande. 

13. Återkomst

Utgångspunkten till konstverket finns i området kring Borgafjäll. Valet av materialet sten representerar det heliga fjället Borgahällan och där finns taksilhuetten av Ralph Erskines Hotell Borgafjäll. Framförallt vill konstnären lyfta fram den historia och de berättelser som hör till det lokala samiska kulturarvet. Samer har funnits i området under lång tid och glaset är format utifrån den ram av en samisk trumma som hittades i en myr inom Voernese sameby. Vem gömde trumman där, under vilken tid och varför?

 En resa längs Konstvägen inbjuder inte enbart till att uppleva de 13 olika konstverken, det ger Dig fantastiska naturupplevelser och många kulturhistoriska sevärdheter.

Text och foto kommer från: http://www.konstvagen.se/ 

 

Senaste uppdatering: 2015-03-07

Sponsorer
Näslunds Väg AB
Björnes Måleri & Golv
Lindero Lantbruk
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Roger Josefssons Åkeri
Studieförbundet vuxenskolan
Timra I Åsele
Holmgren Bygg AB
JTR Lining
Lappmarksbonden
Hälla 50 tals Café
Danielssons Ko & co
Romby´s i Lomsjö
Lappvärket AB
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Arvid Eckerskog Firma
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Edströms Åkeri
  Åsele byaportal © 2019 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT