Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Fredrika!
   Nyheter Kalender Dokumentarkiv Fotoalbum Gästbok Anslagstavla
Navigering
    ::   Hem 
    »   Om Fredrika  
      :: Historik
      :: Minnen från förr
      :: Fredrik och Fredrika
      :: Den ökända påskkärringen i Fredrika!
      :: Badbruden i Fredrika
      :: Tomtemor i Fredrika
    ::   Mat och boende 
    ::   Fastigheter till salu och bostäder sökes! 
    ::   Sevärdheter 
    ::   Friluftsliv och utflyktsmål 
    ::   Motion och fritidsaktiviteter 
    ::   Bibliotek 
    ::   Skola och barnomsorg 
    ::   Trygghet, vård och service 
    ::   Religiösa platser och byggnader i Fredrika 
    ::   Föreningar i Fredrika 
    ::   Företag i Fredrika 
    ::   Evenemang 
    ::   Samlingslokaler 
    ::   Lediga jobb 
    ::   Relaterade länkar 

Webbmaster

Eskil Hedman
Tel: 070-3341057

Webbmaster

Ida Hedman
Tel: 070-6589783

Besök sedan 1 Nov 2010
109928

 


Vistege är det sydsamiska namnet för orten som betyder ungefär "Platsen som är rik på renlav". 


Välkommen till Fredrika! 

- En liten by med framtidstro och stora möjligheter -

Fredrika är ett litet samhälle/by i Åsele kommun i landskapet Lappland i Västerbottens län i norra Sverige. Fredrika ligger 56 km öster om Åsele och 110 km väster om Umeå. 

Namnet fick byn 1799, från Gustav IV Adolfs gemål, drottning Fredrika av Baden och Fredrika ingår i den del av Södra Lappland som inofficiellt kallas för Drottninglandet. Det gamla namnet, Viska, lever dock fortfarande kvar och här vid Viskasjöns stränder bor drygt 200 personer i alla åldrar – och vi längtar efter att bli fler! 

Faktum är att Fredrika växer, de senaste tre åren har flyttat in ett flertal flerbarnsfamiljer och det föds mer barn här nu än vad det gjort på många år! Skolan ökar i elevantal för varje termin och företagsetableringar ökar likaså! I Fredrika blåser det positiv vindar och vi som bor här känner framtidstro, tvärtemot vad medierna många gåner försöker påvisa! 

 
                             Västerbottens läge i Sverige                                                  Fredrikas läge i Västerbottens län

 
Fredrika - dit vägarna bär

För den som är obekant med Fredrika kan det kanske tyckas som om detta samhälle ligger mitt i ett ingenmansland omgivet av skog. Här finns förvisso en hel del skog och byn är omgiven av fantastisk natur med berg, sjöar och öppna vidder. Här råder ett stort lugn och en fantastiskt tystnad. Men något ingenmansland är det definitivt inte. Fredrika ligger tvärtom väldigt centralt, åtminstone i en inlandsbos perspektiv. Närmaste tätorter är Bjurholm, 46 kilomter, Åsele 56 kilometer och Björna 67 kilometer. Om du mot förmodan skulle vilja lämna detta härliga ställe för en dag till förmån för stadsliv, shoppingcenter och flygplatser så är det heller inga problem. 

Att pendla med egen bil går snabbt och lätt - här slipper du köer och förseningar.
På ca 1 timme med bil hinner du köra från Fredrika till:
 

- den växande storstaden Umeå, Europas kulturhuvudstad 2014. Här finns Umeå Universitet, Norrlands Universitetssjukhus och Umeå Airport som på en timme tar dig vidare till Stockholm och till Göteborg på strax över två timmar. Här finns också ett flertal shoppingcenter och IKEA.
- den trevliga staden Örnsköldsvik. Här finns bland annat Örnsköldsvik Airport, Mittuniversitetet och äventyrsbadet Paradisbadet. 
- småstaden Lycksele, som under sommartid och evenemanget Motorveckan sjuder av liv och aktivitet. Här finns också Hotell Lappland med shower, dans, konferens och spa, Ansia Badpark och Ansia Camping, Trollringens Gokartbana och Lycksele Djurpark. 
- tätorten Dorotea med närhet till fjäll och storslagen natur. Här finns också husvagnsmuseum och inlandsbanans närmaste tågstation. 

I Fredrika finns ett taxiföretag och här finns dagliga och direkta bussförbindelser till Umeå, Östersund, Vilhelmina och Lycksele. Närmaste tågstation finns i Vännäs, 45 minuter bort. Här ansluter Botniabanan till stambanan. 

Ni vet väl att vi norrlänningar vanligtvis räknar avståndet i timmar
och inte i kilometer!


Umevägen som går genom Fredrika

Mittpunkten Fredrika

Här i Fredrika finns allt man kan tänka sig behöva. Matvaruaffär, förskola, skola upp till årskurs 6, äldreboende, bibliotek, obemannad bensinstation, camping, hotell och bed&breakfast. Här finns närhet till fantastisk natur för den friluftsintresserade såsom fiskevatten, jaktmarker, vandringsleder, rastplatser och gapakojor. Här finns också fritidsaktiviteter och motionsmöjligheter för såväl ung som gammal med skidspår, elljusspår, skridskobana, gym, gymnastikhall och fritidsgård. Här finns trevliga människor i alla åldrar från spädbarnsåldern till pensionärer och här finns ett flertal föreningar och företag som verkar för att göra bygden trivsam och levande. Här finns också ett flertal lediga lägenheter samt hus till salu!

 Men jobb då, kanske du undrar?
Jodå, för den som är företagsam och drivkraftig finns det jobb! Det gäller bara att ta vara på de möjligheter som bygden ger! De flesta i byn jobbar inom områden som skogsbruk, transport, vård eller undervisning.  Vindkraften genererar en hel del jobb då det statliga företaget Vattenfall har sitt servicekontor med 10 årsanställda på orten och två nya vindkraftparker är just nu under uppbyggnad i området. Turistnäringen är en gren som verkligen är på frammarsch! Här finns också ett antal familje- och enmansföretag. Rörmockare är ett exempel på en yrkesgren som önskas i trakten och äldreboende och förskola skriker efter vikarier! För den som är beredd att pendla en stund varje dag ökar jobbmöjlighetera ytterligare. På under en timmes bilfärd når du som tidigare nämnts orter som Åsele, Bjurholm, Vännäs och Lycksele där utbudet av jobb är större. Så visst finns det jobb!


Flygfoto över Fredrika


Flygfoto över Fredrika


Flygfoto över Fredrika
 

 
Himlens fantastiska skådespel över vackra Viskasjön, foto: Magnus Lindqvist

 

Senaste uppdatering: 2019-05-28

Sponsorer
Näslunds Väg AB
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Holmgren Bygg AB
Romby´s i Lomsjö
Lappvärket AB
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Studieförbundet vuxenskolan
Lappmarksbonden
JTR Lining
Lindero Lantbruk
Arvid Eckerskog Firma
Edströms Åkeri
Roger Josefssons Åkeri
Danielssons Ko & co
Timra I Åsele
Hälla 50 tals Café
Björnes Måleri & Golv
  Åsele byaportal © 2022 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT