Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Hälla!
   Nyheter Fotoalbum Dokumentarkiv Gästbok
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Bygdegården 
    »   Historik 
      :: Skolan i Hälla
      :: Järnbåten
    ::   Länkar 
    ::   Fiske 
    ::   Logi / Boende 
    ::   Sörsjön 
    ::   Köp / Sälj 
    ::   Bagarstugan 
    ::   Anna-Gunborgs Skrivhörna 
    ::   In het Nederlands 

Inger Olofsson
Junselevägen 20
919 94 Hällaström

E-post
 

Vädret för Hälla på din hemsida?

Anna-Gunborgs
Skrivhörna

Besök sedan 1 Nov 2010
36237

HÄLLAHISTORIA

Till Hälla kom den förste nybyggaren sommaren 1683, han hette Matts Pålsson"Dumbe" han kallades så, för att han var dövstum. Han kom från Omsjö i Lidens socken. (Ligger mellan Näsåker och Myckelgensjö ). Ursprungligen kom hans familj från Savolax i Finland och de tillhörde några som senare kom att kallas rågatafinnar. Dessa fick det tillnamnet för att de oftast slog sig ner på rågatan mellan 2 socknar, så att varken prästen eller länsman visste till vilken socken de tillhörde.

Den mentaliteten har nog levt kvar i Hälla ända fram till idag. Pålsson slog sig ner på Gafselehällan, ”Västibyn”. Hans närmaste granne i Gafsele, Nils Andersson, som bröt mark där från 1674 tyckte att den nya bosättningen inkräktade på hans domäner och försökte få bort sin nya granne.

Han lyckades inte med detta och 1710 fick Mats en granne när Jakop Hansson tog upp Hälla nr 2, han var också av finnsläkt (han kom troligen från Kläppsjö.) Matts Pålsson (sonson till MP Dumbe) upptog ytterligare ett nybygge på "Hällan. Detta utsyntes sommaren 1757 och överläts direkt till äldste sonen Pål Mattsson, Det blev Hälla Nr 3. Matts Pålsson (nr 3 med det namnet) var ägare till Hälla nr 3 fram till 1820 då det såldes till Daniel Gavelin från Gavsele. Matts Pålsson (3) född 1789 hade då redan tillsammans med sin son Pål Mattsson (nr 3) tagit upp Hälla Nr 4. Detta har sedan övergått från far till son. Nu är det Roger Hällestrand som är 12:e generationen, i rakt nedstigande led på gården i Västibyn.
Att man tog upp nya nybyggen berodde på skattereglerna. Man fick 15 års skattefrihet om
man tog upp ett nytt nybygge. Var gränser hus etc. låg på den tiden är det svårt att verifiera. Se karta på föreningshuset.


Utvecklingen i Hälla.

År 1891 blev Guliksberg poststation lydande under Åsele förvaltningsområde, under Guliksberg kom Hälla by att höra, så 1891 fick Hälla sina första reguljära postförbindelser. Adressen var Hälla Guliksberg, detta varade till 1904 då Hälla blev egen poststation. Men det fanns då redan ett Hälla utanför Stockholm så postadressen ändrades till Hällaström och så heter den fortfarande, men postkontoret är numera nedlagt sedan 1993.

Den förste kände handelsmannen i Hälla var en man vid namn Amandus Nilsson som drev affär i slutet av 1800 - talet. Sedan dess har affärsmännen avlöst varandra, under en hel del år fanns det t o m två affärer i byn. Den förste infödda Hällabon som hade affär var Erik Hällestrand och den startade han 1949, han blev också den siste och affären lades ner den 1/4 1978.

1908 fanns det telefon i Guliksberg (Solberg) tre mil österut och tre mil norrut i Åsele men i Hälla saknades telefonförbindelse helt. Hälla tillsammans med Tjäl beslutade sig att förhandla med telefonbolaget i Stockholm, motståndet därifrån var stort, men tillslut beslöts att om byalagen tillhandahöll stolpar och hjälpte till med uppsättningen så skulle en linje dras fram.
Arbetet med detta påbörjades våren 1909 och blev också färdigt då. En växel installerades och fick sex abonnenter.
Sista samtalet som kopplades manuellt i Hälla, var den 2/9 1970 kl: 20.55.
Abonnentantalet hade vid automatiseringen stigit till 58 st.

1905 passerade den första bilen Hälla efter vägen Anundsjö - Åsele, ägaren var en man vid namn Kapten Sherman från Åsele. Märket på bilen är okänt, men man annonserade i förväg om bilens ankomst, så att hästspannar och foror skulle kunna köra av vägen, då bilen åstadkom panik för både människor och djur.
Den första bilen som inköptes i Hälla var av märket "Daimler Beny" detta var år 1909 och ägaren var tvungen att åka till Stockholm för att få körkortsbevis.

Det sista husförhöret i Hälla hölls 1926 av kyrkoherde Gustav Bäckman. Husförhören följde byordningen och det var byfogdens ansvar att under året svara för mat och logi för prästen när denne var ute i husförhör.

Radio och TV.

Den första radiomottagaren i byn sattes upp 10 januari 1926 av kronojägare Fällman. Den var inte bara den först i byn utan den första i hela Åsele. Det berättas att barnen på byn fick betala 25 öre för att få lyssna i lurarna, men där hördes mest bara pip och brus.
Den första TV mottagaren kom till Hälla 1960, den inköptes av köpman Olle Edin, som även vart försäljare av TV.
Den första i färg inköptes från Blomkvists Radio i Åsele 1968.

Vatten och avlopp

1950 gjordes en undersökning med förslag om gemensamt vatten och avlopp, men meningarna om detta var delade, så den gången blev det inget av.
Men år 1955 bildades Hälla slask och vatten som senare under året tog namnet Hälla ekonomiska sanitetsförening, det projekterades och 1957 startade grävningsarbetet. Detta finansierades genom lån, stadsbidrag, bidrag från kommun och anslutningsavgifter.
Den 1/5 1959 kopplades vattnet på och då var 38 abonnenter anslutna.
Denna förening är fortfarande verksam, även om det många gånger på senare år varit på tal att kommunen ska ta över, men dom vill inte. Det här ska ju skötas om och det sker då helt ideellt, och tid är det vi alla har ont om nu för tiden.

Gatubelysning

År 1957 inbjöd ett antal fruar samtliga Hällabor till kaffe med dopp i föreningshuset, detta för att överlämna 1700 kr de arbetat ihop genom symöten osv. Dessa pengar skulle bli grundplåten till gatubelysning i byn. En styrelse tillsattes för att ta reda på priser på stolpar av olika material.
Asea i Sundsvall lämnade ett mycket förmånligt erbjudande och en affär kom till stånd.
Den 27 augusti satte arbetet igång, det gicks man ur huse för att hjälpa till och den 4 oktober 1958 kl: 18.30 kopplades väglyset på.

Senare års händelser

1987 funderade vi i byn på om vi skulle bygga en gemensam bybagarstuga, vi funderade på olika lösningar, och det resulterade då i att vi tillsatte en interimstyrelse som utredde frågan och kom fram till att enklast och billigast skulle det bli att bygga om den gamla bastun och tvättstugan från 1945, vilken inte utnyttjades längre. Till detta söktes då bidrag från regleringsmedel.
Bidraget beviljades, och vi startade med att riva inredningen, alla var med till och med barnen, för att få riva, det är roligt det.
Sen har vi ju sån tur att vi har både murare, plåtslagare och en massa pensionerade snickare på byn. Så fort gick det, alla hjälpte till så gott man kunde och hann, men utan våra pensionärer så "vet i den" hur lång tid det skulle ha tagit.
Sen, när bagarstugan var så gott som färdig, bakade vi för att få in lite rörelsekapital, vi bakade tunnbröd på 20 liter mjölk, varje dag i tre veckor, alla frysar på byn blev proppfulla. Sen sålde vi det på vintermarknaden, stor succé, brödet gick åt som smör i solsken. Pengarna rullade in, så vi gjorde samma sak nästa år igen. Räntan på dessa pengar plus bakavgiften för närvarande 50:-/dag täcker kostnaderna för ström och försäkring.
Alla är välkomna att baka i Hälla i vår fina bagarstuga.

Det där gick så bra så att 1990 tänkte vi att vi skulle bygga ut föreningshuset, som varken hade vatten eller avlopp, bara vedspis och utedass.
Föreningshuset byggdes 1938 på samfälld mark av timmer skänkt av byamännen, så nu tyckte vi att det var dags för en upprustning.
För att få in pengar bakade vi igen, och sökte även den här gången bidrag från regleringsmedel och handikappupprustningsbidrag från staten.
Vi "kärringar" på byn skissade på hur vi ville ha köket och toaletterna sen lämnade vi förslagen till en visserligen utflyttad men ändå Hällabo som är arkitekt. Han utförde en ritning efter konstens alla regler, så vi fick den godkänd.
Liksom förra gången var det tack vare våra pigga pensionärer som vi fick det hela klart ganska fort, även om alla i byn som kunde var med och hjälpte till efter bästa förmåga den här gången också. Det hela stod klart hösten -91.
Nu har vi fått stort kök med två spisar, kyl och frys, lång diskbänk t o m diskmaskin.
Flera toaletter även personaltoa med dusch.

Det stora invigningsprovet på vårt nya kök hade vi när vi hade "byakongressen" på middag, det var förrätt, varmrätt och efterrätt med fullständiga rättigheter för 150 personer, det gick som en dans, så nu klarar vi allt.

Till slut ska jag visa den tragiska utvecklingen av invånarantalen i byn.
Mellan 1900-1910 fanns det 136 st.
Mellan 1911-1920 - 210 st.
År 1939 - 253 st.
Mellan 1942-1955 - 288 st.
År 2002 - 65 st.
Vi hade studiecirkeln en levande landsbygd 1987-88 då jag gjorde ett diagram på det dåvarande inv. ant. och en prognos för antalet 10 år senare, tyvärr så stämmer den inte riktigt utan antalet är ändå mindre. Men vi kan ju alltid hoppas att trenden vänder igen, och att fler inser fördelarna med att leva nära naturen.

En stor del av denna information är hämtad ur Hällaboken.

Text: Inger Olofsson

Sponsorer
Roger Josefssons Åkeri
Lindero Lantbruk
Holmgren Bygg AB
Danielssons Ko & co
Näslunds Väg AB
JTR Lining
Studieförbundet vuxenskolan
Lappmarksbonden
Edströms Åkeri
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Arvid Eckerskog Firma
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Lappvärket AB
Timra I Åsele
Björnes Måleri & Golv
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Romby´s i Lomsjö
Hälla 50 tals Café
  Åsele byaportal © 2022 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT