Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Lögda!
   Nyheter Dokumentarkiv Fotoalbum Kalender Gästbok
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Lögda bys hemsida 
    ::   Fiske 
    ::   Boende 
    ::   Historier från Lögda 
    »   Jubileum 1962 
    ::   Kulturplatser 
    ::   Lögda Aktuellt 
    ::   Historiska dokument 
    ::   Textilt collage "Vy över Lögda by" 
    ::   Missionsfesten 
    ::   Studiecirkeln 
    ::   Lögdasjön runt 
    ::   Befolkningsutveckling 
    ::   Bredband till byn 
    ::   Beställning lögdaboken 
Eskil Hedman


91993 Fredrika
Tel: 070-3341057

klart.se

Besök sedan 1 Nov 2010
21150

Assar Hedman, Ottar Hedman, Katrin Johnsson, Alfred Mårtensson, Majlis Johnsson, Maja Mårtensson, Axel Johnsson och Inga Eriksson


LÖGDA EFTER 1962
av Göte Eriksson Nordmaling

År 1962 var ett märkesår i Lögda bys historia. Med stor jubileumshögtid firades då minnet av byns grundare, Lars Bryngelssons söner, Per och Bryngel Larsson.

Det var då 200 år sedan de två lappynglingarna fick insyningen fastställd och början till en bebyggelse som så småningom skulle utvecklas till en blomstrande by.

Lögda bys tidigaste historia har dokumenterats mycket väl av dåvarande pastorsdiakonen i Fredrika församling, Frans Forsgren, i boken ”Lögda by inför 200-års jubileum”. Här skall därför bara kort beskrivas vad som hände på själva jubileumshögtiden m.m.

En förtroendevald kommitte’ fick uppdraget att ordna alla jubileumsarrangemang. Arbetet bedrevs i den enighet och sammanhållning som sedan gammalt präglat byborna när det gällt byns gemensamma angelägenheter.

LÖGDAKALASET

En av kommitte’ns många uppgifter var att ordna lokalfrågan. Skolhuset skulle aldrig rymma de hundratals som väntades möta upp. Efter en del funderande löstes frågan genom att hyra ett större mötestält.

När söndagen den 19 augusti randades stod allting klart. Tältet var rest och därtill inrett med en scen med så tidstrogen miljöutsmyckning som möjligt var.

På scenen fick de sedan 30-talet välkända lögda-amatörerna åter spela ut på ett för förhållandena förtjänstfullt sätt i det krönikespel om de första nybyggarna, som pietetsfullt författades av Frans Forsgren.

Festprogrammet bjöd på bl.a. högmässa, historik, dragkamp, festmåltid och dans. Dragkampen stod mellan de starkaste från Baksjöliden och Lögda. ”Lögdara” vann dragkampen dagen till ära. Senare på dagen blev det dans i ”Baracken” som var ytterligare ett resultat av byns solidariska samverkan.

Även om jubileumsfesten, liksom det forna tiders ”Lögdakalaset”, inte räckte veckan lång, så nog hade det, åtminstone för en del, vissa likheter innan allt var undanstökat och klart.

”Lögdakalaset” har fått en sentida efterföljare med en fest som älgjägarna tagit initiativ till att ordna varje sommar. Då återsamlas byborna och deras ättlingar i förskingringen till en gemensam fest och trivsam förlustelse.


BYAGEMENSKAPEN

Trots rubriken i början, ”Lögda by efter 1962” kan jag inte underlåta att kort nämna några projekt som tidigare timat och som så påtagligt visar på en enastående sammanhållning och solidaritet. T.ex. ”vägsläpan”, en av bilat timmer sammanfogad sladd som varje hästägare efter snöfall björnade fast på sin skotstötting och släpade längs byvägen. Ett utmärkt sätt att göra vägen farbar innan motorplogningen kom. Att den höga ryggen, som blev resultatet, vållade vissa problem när snösmältningen satte in, är en annan historia.

Eller ”snöskärmarna” som varje fastighetsägare snällt spikade ihop och satte upp när det äntligen blev dags för motorplogning.

Nämnas skall också ”vägbelysningen” som blev verklighet tack vare skänkta stolpar, frivilligt arbete och damernas symöten. Väglyset kom några år efter att byn sent om sider fick elström. Det skulle dröja ända fram till 1948 innan byborna kunde slänga sina fotogenlampor. Närmare bestämt den 18 september 1948 lystes byn upp. En dag som särskilt etsas in i mitt minne, den-na lördag då Inga och jag var till prästen och tog ut lysning. När vi kom hem möttes vi av en ”strålande” by, alla i mjölkbilen talade om och minns detta fortfarande

Sponsorer
Romby´s i Lomsjö
Danielssons Ko & co
JTR Lining
Lappmarksbonden
Näslunds Väg AB
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Roger Josefssons Åkeri
Lindero Lantbruk
Arvid Eckerskog Firma
Edströms Åkeri
Holmgren Bygg AB
Studieförbundet vuxenskolan
Björnes Måleri & Golv
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Lappvärket AB
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Hälla 50 tals Café
Timra I Åsele
  Åsele byaportal © 2021 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT