Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Östernoret!
   Nyheter Forum Kalender Dokumentarkiv Fotoalbum Gästbok
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Byns historia 
    ::   Utflyktsmål 
    ::   Bygdegården 
    ::   Fiske 
    »   Jakt 
    ::   Byasågen 
    ::   Östernorets byakamera 

 

Webmaster

vakant

Byålderman:

Anders Blomqvist, tel. 0941-44013,

070-3979675

Anders Blomqvist

Tel. 0941-44013, 070-3979675

Jakten

Jakten har, och har haft en stor betydelse för befolkningen. I dag bedrivs jakten inte enbart för köttets skull, utan förmodligen lika mycket beroende på ett stort jakt- och friluftsintresse samt för rekreation och social samvaro.

De första nybyggarna jagade när de behövde kött för hushållet och skinn för eget bruk till bytesaffärer med tillresande uppköpare, vid marknader bl.a.

Men allteftersom antalet nybyggare ökade inom byn blev behovet av samgående av jakten aktuell. På 1800-talets mitt och i början av 1900-talet var byarna Borgen, Östernoret, Västernoret och Sörnoret tillsammans om jakten. Så småningom bildade Östernoret en egen jaktvårdsförening.

1964 bildades Östernorets jaktvårdsområde. Den 1 januari 2001 ersattes lagen om jaktvårdsområden med lagen om viltvårdsområden. Östernorets jaktvårdsområde blev Östernorets viltvårdsområde. Jämfört med vad som gällde för jaktvårdsområdet så kommer verksamheten inom viltvårdsområdet att omfattas av en tydligare reglering.

Ordförande för Viltvårdsområdet är Tomas Persson, tel 070-265 61 92. 

ÄLGJAKT
Jaktlaget i byn består för närvarande av  personer, som bor i byn eller på något annat sätt har anknytning hit. I början av september är det älgjaktsstart, och då samlas samtliga jägare. Jaktlaget äger en jaktstuga, belägen vid Långvattenån. De jägare som bor i stugan under älgjakten turas om att ordna med middag för samtliga, vilket uppskattas mycket och befrämjar kamratskapet. Jaktledare är Anders Burström, tel 070-334 31 79. Om du är intresserad av jakten, ta kontakt med Tomas eller Anders.

Älgjakten bedrivs på så sätt att man jagar av ett område med hundförare och lösspringande hund, och jägare placeras ut på olika pass.

Varje pass har ett namn, som exempel kan nämnas "Spånga", "Smörgåspasset" och "Pelles myra".
I bästa fall ställer hunden älgen, så att hundföraren får skjuta ståndskall, eller så driver hunden älgen till någon av passkyttarna, som då förhoppningsvis får skjuta.

Jakttiden för älg hos oss är fr.o.m. första måndagen i september, t.o.m. 31 december, med ett kort uppehåll däremellan, men det är dock vädret samt tillgång på älg som avgör hur länge jakten kan pågå på hösten.

Logi finns att tillgå i byn, både enklare och lite mer bekvämt. Jaktkort säljs av Anders Burström, tel 070-334 31 79.

 

Sponsorer
Danielssons Ko & co
Björnes Måleri & Golv
JTR Lining
Lindero Lantbruk
Arvid Eckerskog Firma
Lappvärket AB
Hälla 50 tals Café
Timra I Åsele
Studieförbundet vuxenskolan
Edströms Åkeri
Romby´s i Lomsjö
Roger Josefssons Åkeri
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Holmgren Bygg AB
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Lappmarksbonden
Näslunds Väg AB
  Åsele byaportal © 2021 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT