Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Tegelträsk!
   Nyheter Fotoalbum Kalender Gästbok
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Fiske 
    ::   Boende / Logi 
    ::   Bygdegården 
    »   Historik 

Kontaktinfo :

Uthyrning boende /samlingslokaler /bakning   hembygdsgården 

Elionore.Karlsson : 0730458508 

Historik Tegelträsk
Tegelträsk ligger inom Åsele Kommun i Västerbottens län (Lappland). Från Åsele centrum kör man ca. 4,5 mil efter väg 352 (allmänt kallad Björnavägen) och alldeles innan gränsen till Ångermanland kommer du fram till byn.

Byn hör till en av de äldsta nybyggarbyarna i länet och sägnen säger att det var en man med samiskt ursprung som först kom till byn. Rester av boplatsen har återfunnits mitt i byn, vid Lövenmarks gård, och dessa gör gällande att året var 1724.

Därefter dröjde det till år 1759 innan den förste nybyggaren kom till byn. Det var den finske mannen Per Nilsson, född år 1734, som tillsammans med sin fru Elisabeth Thomasdotter flyttade till byn från Nordmaling. Den nybyggare som fick byn på fötter var däremot Tomas Ersson. Tomas och hans bror (Jon) fick vid tinget år 1785 en förfrågan av länsman Johan Edin. Edin undrade om bröderna var villiga att ta hand om det övergivna Tegelträsket och bygga vidare, vilket de var. Jon stannade inte länge i byn, men Thomas blev kvar och arbetade ihärdigt med att bygga upp byn. Det var också tack vare sin envishet och troligen ovanliga kroppskrafter, som Thomas senare belönades med en medalj av Patriotiska Sällskapet.

Tegelträsk som störst år 1945
Omkring år 1945 var Tegelträsk som störst. Det fanns då både affär och skola i byn och sportintresset var mycket stort. År 1946 fick sen skidfantasten Enar Josefsson sitt genombrott. Enar Josefsson hör till byns i allmänna sammanhang mest kända invånare. Under under sin skidkarriär tog han plats på pallen hela 163 gånger och hjälpte med sin framfart i spåren till att sätta Tegelträsk på kartan.

Tegelträsk sportklubb, TSK, bildades år 1957. Klubbens bildande innebar en flygande start på skid- och fotbollsintresset i byn. År 1964 hade Tegelträsk också den bästa grusplanen i hela Västerbotten. (Det går fortfarande att se var fotbollsplanen låg om man tar en promenad uppe i skogarna på berget.)


Nutid
Idag* finns det 18 bofasta personer i Tegelträsk. Byn består därutöver av ett flertal fritidshus med återvändare och andra som hittat fram till Tegelträsk och dess omgivningar.

I Tegelträsk kan man roa sig med fiske - sommar som vinter. Förutom det halv mil långa Tegelträsket finns ett flertal tjärnar inom fiskevårdsområdet. Tegelträsket har fått många sportfiskare att prova lyckan med att fånga sig en "storöring" men för ortsbor och "vanliga" fritidsfiskare är det ofta abborren som fastnar på kroken. Och abborren är stor och fin!


Sponsorer
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Romby´s i Lomsjö
Edströms Åkeri
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Lindero Lantbruk
JTR Lining
Näslunds Väg AB
Arvid Eckerskog Firma
Björnes Måleri & Golv
Hälla 50 tals Café
Timra I Åsele
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Lappmarksbonden
Danielssons Ko & co
Studieförbundet vuxenskolan
Holmgren Bygg AB
Roger Josefssons Åkeri
Lappvärket AB
  Åsele byaportal © 2022 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT