Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Torvsjökvarnar/skogsmuséet!
   Nyheter Kalender Dokumentarkiv Filmarkiv Gästbok Fotoalbum
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Torvsjö Kvarnar 
    »   Torvsjö Skogsmuséum 
    ::   Aktiviteter 

HISTORIA KRING TORVSJÖ SKOGSMUSÉUM

 

 

 

Basväg

Timret kördes fram efter små stickvägar till större skogsvägar, basvägarna. Där lade man upp det i travar för vidare transport i större lass ner till avlägget vid den närmaste flottarleden.

Basvägen underhölls noga. Den bottenplogades och breddades. Man hyvlade spår för kälkmedarna och den vattnades för att den skulle frysa till ett hårdare underlag.

Slaning användes i de brantaste partierna för att bromsa och styra timmerlasset genom de svåraste kurvorna.

 

 
   

Timmerkoja

Eftersom skogen som skulle avverkas oftast låg långt hemifrån, så byggde man tillfälliga bostäder dit man kom. Manskapsutrymmet var ofta ihopbyggt med stallet. Det förekom att folket delade utrymmet med hästarna, men i 1920 års skogshärbärgeslag skrevs att arbetare och hästar inte fick inhysas i samma rum.

I kojans enda rum fanns en eldpall i mitten, där man torkade kläder och tillagade sin mat. Man sov bredvid varandra på en lång lave, med huvudet mot ytterväggen och fötterna mot kojans mitt.

 

 
   

Kolmila

Man anlade kolmilor för att framställa kol. Gallringsved och mindervärdig skog i tre meters längder fick utgöra meterialet i milorna. Sedan lades ett lager granris och ett lager "stybb" (jord och lera) på. Milan hade en stödpåle i mitten och stödblock på utsidan. Kolningen innebar mycket arbete och lite sömn, den kunde slå och börja brinna.

 
   

Spelflotte

Spelflotten användes ända in på 1940-talet för att varpa, bogsera, timret över de större sjöarna. Den var av grovt timmer med en vridbar stolpe, dockan, i mitten. Man rodde ut med ankaret åt det håll timret skulle bogseras. Två stänger hade stuckits genom dockan, så att det blev ett kors. En eller ett par män vandrade runt dockan och förflyttade så  både flotten och timmernoten, med kanske tiotusentals stockar, över sjön. Flotten var utrustad med en eldställning för värme och matlagning.

 
Sponsorer
Lappvärket AB
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
JTR Lining
Romby´s i Lomsjö
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Studieförbundet vuxenskolan
Lindero Lantbruk
Danielssons Ko & co
Roger Josefssons Åkeri
Björnes Måleri & Golv
Lappmarksbonden
Näslunds Väg AB
Edströms Åkeri
Timra I Åsele
Arvid Eckerskog Firma
Holmgren Bygg AB
Hälla 50 tals Café
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
  Åsele byaportal © 2021 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT